Šnenokle

1

Sastojci (za 2-3 porcije):

  • 3 jaja (odvojena)
  • 0.6 l mlijeka
  • 2 žlice šećera (1+1)
  • 1 žličica gustina (škrobno brašno)
  • 1 mahuna vanilije (ili ekstrakt)

Dok se drugi bave makaronima, ja od jaja radim priproste šnenokle. Old school. Ne znam what’s that fuss all about s makaronima, al’ dobro…

Stavite kuhati mlijeko. Odvojite bjelanjke od žumanjaka te bjelanjke istucite s 1 žlicom šećera. Velikom žlicom stavljajte komade snijega u vruće mlijeko. Oni će se napuuuuhnuti i kad mlijeko zakipi, okrenite žličnjake na drugu stranu. Nakon nekoliko sekundi izvadite ih onom rupičastom žlicom (u nedostatku adekvatnog termina). I tako dok ne potrošite sav snijeg. Morat ćete povremeno smanjiti i pojačati vatru, ali cijeli taj proces zapravo jako kratko traje. Iako se jako napuhnu, kad se izvade van, shrinkaju se like a frightened turtle.

2

3

Žutu kremu napravite tako da u mlijeko koje vam je preostalo nakon kuhanja bjelanjaka ubacite sjemenke vanilije koje ste nožem sastrugali iz unutrašnjosti mahune. Možete staviti i samu mahunu, ali ju kasnije izvadite dakako. Miksajte žumanjke s 1 žlicom šećera dok ne postanu pjenasti. 1 žličicu gustina zamutite  s 2 žličice hladnog mlijeka. Dodajte žumanjke i gustin u vruće mlijeko i uz stalno miješanje kuhajte 1-2 min. Pustite da se malo ohladi i onda prelijte kremu preko žličnjaka. Dobro ohladite u frižideru.

4

Jajasti comfort food.

5 comments

Leave a Reply