Trapist, a nije sir

fotor_(10)

Nedavno sam s boljom polovicom posjetila Bruxelles i Amsterdam. Postavili smo si jedan jasan cilj – probati sve trapiste s novoosvojenog teritorija. Točnije, njih 7.

Nema recepta, nema hrane. Ovaj post je edukativno-alkoholičarskog karaktera. I hvaljenje time da mi je dupe konačno vidjelo puta.

Nisam pivski znalac i generalno ne ljubim. Budimo iskreni, ako se družim, družim se s ginom ili vodkom i služe mi isključivo da se nacvrcam. Od pomisli na standardno pivo zabole me glava, želudac i, ono najbitnije, okusni pupoljci. Ali mojoj finoj guzici ponekad je zbilja gušt popiti koje fensi šmensi pivance. Nije to kao guštanje u sladoledu. Drukčije je. Nekako izazovnije.

Trapisti su piva koja dolaze iz samostana trapističkog reda. Uglavnom su aromatična i imaju veći postotak alkohola – good and good.

Svi brojevi Rocheforta već su davno svladani u tuzemstvu pa se njime nismo bavili. Izvrsno kotira u našem diletantskom tandemu. On je bio referentna točka ove misije. Inače, postoje Rochefort 6, 8 i 10 i to nisu postoci alkohola u njemu. Svakom broju pripada još i veći postotak – 7.5%, 9.2% i 11.3%.

Jedini Nizozemac među trapistima je La Trappe. Nije mi ostao u nekom posebnom sjećanju, ali da se razumijemo, sva ova piva su fina.

fotor_

Westvleteren. Kakti najbolje pivo na svijetu po mnogima. Košta – dosta. A nismo pili ono najskuplje. Malo ga se proizvodi pa djelomično i zato tolika cijena. Nisam poželjela pohitati u samostan i zauvijek se kupati u njemu. Ali fino je, slično Rochefortu. Da bih riječ rekla. Inače, skupo, a uočite da nema ni etiketu. Pa mislim stvarno…

fotor_(12)

Orval mi je bio malo funky i gorak i nije mi pasao. Zato mi je Westmalle tripel te večeri pao k’o budali šamar. To je pak druga vrsta klasifikacije – dubbel i tripel. Toliko je pitak da čovjek zbilja ne bi rekao da ima 9.5% alkohola.

fotor_WP_20140405_22_04_23_Pro

Achel. Sjećam se samo da mi je tamno bilo bolje od svijetlog. Moj stručni doprinos na temu.

fotor_WP_20140414_19_58_08_Pro

I posljednje, ali definitivno jedno od finijih – Chimay i to plavi. To je pak treća vrsta podjele – po bojama. Od slabijeg prema jačem – crveno, bijelo, plavo. Preporučam.

fotor_(1)

Slobodno mi preporučite još pokoje!

Leave a Reply